Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
31.01.2015 01:21 - Време е за финал!
Автор: interesting98 Категория: Спорт   
Прочетен: 368 Коментари: 3 Гласове:
2

Последна промяна: 31.01.2015 01:22

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
image


Те са пълна противоположност. Едната е с тъмен цвят на кожата и черна къдрава коса, другата е светла с руси прави коси. Набитата фигура на едната контрастира силно на фона на 188 см. стройност на другата. Като дете едната се къпе в лъчите на калифорнийското слънце, а другата се ражда в суровия Сибир.

Но макар и толкова различни, ги свързва тенисът и приказката на сбъднатите мечти. Въпреки огромното предимство в полза на Серина Уилямс, мачовете ѝ срещу Мария Шарапова се превърнаха в събитие в женския тенис. 11 години след първия епизод на емблематичния сблъсък и от позицията на №1 и №2 в световната ранглиста, двете се изправят една срещу друга на финала на Australian Open.

Шарапова беше 17-годишна и почти неизвестна, когато шокира света на финала на Уимбълдън през 2004 г., за да се превърне в една от суперзвездите на играта и най-скъпоплатената спортистка в света. Проблемът бе, че славният ѝ път започна за сметка на най-актуалното име по онова време и абсолютна фаворитка за трети пореден триумф на свещената трева Серина Уилямс.

Мач, който никога няма да бъде забравен от американката. Отмъщението ѝ в следващите години бе категорично. Общ баланс 16-2 в полза на Серина и 15 последователни победи, сред които финалите в Мелбърн и на Ролан Гарос през 2007-а и 2013-а, както и този за олимпийското злато в Лондон през 2012-а. С оглед смазващото предимство в полза на Серина всеки път, когато се зададе този сблъсък, изниква въпросът: "Дойде ли отново денят на Мария?".

"Много се гордея с това", казва Уилямс по повод 11-годишната си доминация над рускинята, но твърди, че в събота няма да мисли за това. "Излизам да покажа играта си. Обичам да играя срещу нея. Много е забавно", твърди Серина. Шарапова е загубила последните девет сета срещу световната лидерка, а за последно двете се срещнаха в Маями миналата година, когато Уилямс се поздрави с 6-4 6-3 на полуфиналите.

Загадката пред Маша и сега си остава все същата - как да противодейства на бомбения сервис и мощните удари на дългогодишната си съперничка. Шарапова признава, че агресията у играта на Серина прави и самата нея по-агресивна, но явно нещо не достига щом загубите са 15 поредни...

Уповавайки се на представянето на рускинята до момента в Мелбърн, тя влиза във финала с увереност и самочувствие. Маша е загубила само сет, а Серина - два. След спасените мачболи срещу Александра Панова във втория кръг, Шарапова изглеждаше на корта безкомпромисна. Но мачът срещу Серина ще е нещо по-различно. Както винаги е било.

Всички числа са в полза на американката и сочат 19-та титла от Големия шлем за нея. Настрана от доминацията ѝ над Шарапова, статистиката е категорична - стигне ли до финал в Мелбърн, печели го. Пет пъти е било така и имаме ли причина да не вярваме, че ще се случи и за шести? "Печелила съм този турнир и преди. Искам титлата, но спечелването ѝ няма да е въпрос на живот и смърт. Това ми позволява да се отпусна", твърди Серина.

Но ден преди големия мач, световната №1 не изглеждаше никак спокойна и релаксираща. Уилямс прекрати тренировката си преждевременно заради настинка, а телевизионните репортажи показаха, че тя не се чувства никак добре. "Болна съм цяла седмица. Състоянието ми се беше подобрило, но сутринта отново се влоши", коментира 33-годишната Уилямс. Тя все пак се появи на корта за следобедното си занимание и успокои феновете си.

С достигането си до финала американката си гарантира запазване на първото място в ранглистата и ще търси 19-та си титла от Големия шлем. Интересно е, че тя успя да спечели всички други надпревари от Шлема след завръщането си на корта след едногодишно прекъсване между лятото на 2010-а и това на 2011-а.

Ако успее да вземе финала, тя ще излезе еднолично на второ място във вечната ранглиста по най-много Шлемове, което сега дели с Крис Евърт и Мартина Навратилова и ще продължи да мечтае за достигане на Щефи Граф, която е с 22. Титлите на Шарапова от Големия шлем са пет и неизменно са в четни години - 2004, 2006, 2008, 2012 и 2014.

Друга статистика в полза на Уилямс е тази, че тя е с 22 победи в последните си 23 мача срещу съпернички от топ 10. Единственото ѝ поражение е от Симона Халеп в груповата фаза на Шампионата на WTA в Сингапур през есента на 2014 г.

Мария Шарапова може да се похвали с победи над актуални лидерки в световната ранглиста, след като е побеждавала Линдзи Дейвънпорт на два пъти, Амели Моресмо, Жустин Енен, Каролине Возняцки и Виктория Азаренка на два пъти. Общият ѝ баланс обаче е отрицателен 7-13, като своя съществен принос за това има и Серина Уилямс.

Финалът в Мелбърн изправя единствените две действащи състезателки, които са печелили всички турнири от Големия шлем. Световната №1 срещу световната №2 се срещат в спор за титлата на Australian Open за първи път от 2004 г., когато лидерката тогава Жустин Енен побеждава втората Ким Клайстерс.

Съвсем очаквано Серина е абсолютна фаворитка на букмейкърите с коефициент за победа от 1.40, а всеки заложил на Маша ще утрои залога си. Всичко изглежда в полза на американката, но не можем да не се запитаме: "Дали събота, 31-и януари 2015-а няма да е денят на Мария?", както го правим всеки път през последните години, когато Фортуна изправи една срещу друга двете пълни противоположности.

 



Гласувай:
2



1. vostroto - :)Явно докато Серина се състезава, ...
31.01.2015 15:15
:)Явно докато Серина се състезава, Мария няма да види слънце... Е, дано да не съм прав, но...
Привет!
цитирай
2. interesting98 - Да, най-вероятно ще продължава ...
31.01.2015 16:53
Да, най-вероятно ще продължава така докато Серина не се откаже! Кой би повярвал? Серина вече на 33-годишна възраст печели титли с лекота. Голяма шампионка е американката!!! :)
цитирай
3. zuzi0550 - serina uilqms, trqbva da q preme...
01.02.2015 20:46
serina uilqms, trqbva da q premestqt da igrae pri mujete.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: interesting98
Категория: Забавление
Прочетен: 2575
Постинги: 3
Коментари: 3
Гласове: 1
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930